V lietadlách vznikajú tony opadu z nedojedených jedál aj jednorazových riadov
Počas letov sa denne vyprodukujú tony odpadu od jednorazových plastov cez množstvo obalov až po neskonzumované jedlá a nápoje. Letiská a letecké spoločnosti tak čelia veľkej environmentálnej výzve.
Priemerný cestujúci podľa Medzinárodnej asociácie leteckých dopravcov vyprodukoval v leteckej doprave za minulý rok približne 1,43 kilogramu odpadu na let. Z toho až 20 percent tvorili nedotknuté potraviny a nápoje. Ročne je to šesť miliónov ton odpadu z jedla, ktorý by dokázal naplniť takmer 12-tisíc olympijských bazénov.
„Letecké spoločnosti čelia prísnym hygienickým predpisom a v snahe zabrániť šíreniu rôznych chorôb sa nespotrebované jedlá a potraviny nemôžu znovu použiť, napríklad pri ďalšom lete. Všetko jedlo, ktoré cestujúci počas letu nedojedia, sa považuje za kontaminované a musí sa po pristátí okamžite zlikvidovať,“ vysvetlila Organizácia zodpovednosti výrobcov (OZV) Envi-Pak.
Okrem odpadu z jedla a jednorazových riadov vzniká odpad aj pri používaní jednorazových slúchadiel alebo diek. Deky síce nie sú určené iba na jedno použitie, ale pre hygienické normy sú podľa organizácie vždy zabalené v plastovom obale. Na toaletách sú to obrúsky, zvlhčovače vzduchu alebo obaly s hygienickými a kozmetickými potrebami.
Noste si vlastnú zero-waste cestovnú súpravu
Každý človek môže podľa Envi-Pak-u znížiť svoj vlastný odpad počas cestovania. Check-in si môžu ľudia urobiť online, aby sa vyhli papierovým verziám palubných lístkov. Odporúča tiež používať jeden plastový pohár na nápoje počas celého letu a nosiť si vlastnú fľašku, ktorá sa dá naplniť z pitných fontán na letisku alebo priamo počas letu. „Ak je to možné, spárujte si vlastné Bluetooth slúchadlá s In-flight entertainment systémom priamo v lietadlách,“ radí.
Cestujúci si so sebou môžu na palubu priniesť vlastné hygienické potreby v malých cestovných nádobách na opätovné použitie. A to podľa predpisov jednotlivých leteckých spoločností. Taktiež si môžu doniesť vlastné občerstvenie v opakovane použiteľných nádobách. „Noste so sebou ‚zero-waste‘ cestovnú súpravu pre vaše potreby a pohodlie, zbaľte si opakovane použiteľnú slamku, príbor, šálku či vlastnú deku,“ priblížila organizácia.
Doplnila, že cestujúci si môžu z ponuky jedál vybrať vegetariánske a vegánske jedlá, ktoré sú šetrnejšie k životnému prostrediu. „Odmietnite akékoľvek potraviny, ktoré viete, že neskonzumujete. Na vašom tanieri tak neskončí niečo, čo nechcete,“ odporúča Envi-Pak. Riaditeľka komunikácie organizácie Katarína Kretter tvrdí, že alternatívou do budúcnosti môžu byť biologicky rozložiteľné materiály. Sú však drahšie ako plast.
„Okrem toho sa viaceré letecké spoločnosti snažia minimalizovať odpad využívaním recyklovateľných alebo opakovane použiteľných materiálov na balenie jedál, ale aj zavedením inovatívnych riešení,“ podotkla. Ako doplnila, letecký priemysel je odvetvie, kde sa akékoľvek environmentálne zmeny odzrkadľujú pomaly, pretože podliehajú rôznym medzinárodným pravidlám a zákonom.