Gastrozรณna Austria Campus: keฤ lรกska ide cez ลพalรบdok
Na mieste bรฝvalej ลพelezniฤnej stanice druhรฉho mestskรฉho obvodu Viedne vznikรก pod taktovkou inลพinierskej kancelรกrie Bollinger-Grohmann veฤพkรฝ komplex podฤพa nรกvrhu Borisa Podreccu. Ako sa vravรญ, lรกska ide cez ลพalรบdok โ srdcom komplexu rozkladajรบceho sa na ploche viac ako 200ย 000ย m2 bude gastronomickรก zรณna.
Vย sรบลฅaลพi nรกvrhov dizajnu zvรญลฅazil vyzvanรฝ viedenskรฝ tรญm Tzou Lubroth Architekten. Taiwansko-americkรฉ duo sa sย obฤพubou venuje navrhovaniu gastronomickรฝch priestorov, okrem inรฉho dokonca vlastnรฝch barov If Dogs Run Free aย farebnej Mirandy, ktorรก vznikla vย priestoroch ich bรฝvalej kancelรกrie.
Obaja sรบ absolventi viedenskรฝch architektonickรฝch ลกkรดl, kde vย sรบฤasnosti aj uฤia (Chieh-Shu Tzou na Technickej univerzite, Gregorio Santamaria Lubroth na Die Angewandte).
โNaลกa prax je postavenรก na viere, ลพe architektรบra je spoloฤenskรฝ akt,โ tvrdia architekti, โverรญme, ลพe architektรบra zรญskava vรฝznam len prostrednรญctvom otvorenรฉho dialรณgu. Kaลพdรฝ nรกลก projekt je ovplyvnenรฝ kvalitami jednotยญlivรฝch miest aย ฤพuฤmi, ktorรญ ich obรฝvajรบ.โ
Uniformita vs vรฝnimoฤnosลฅ
Austria Campus je teda rozฤพahlรฝ komplex budov sย rรดznorodou funkciou โ od obchodnรฝch priestorov, hotela, lekรกrskeho aย konferenฤnรฉho centra aลพ po materskรบ ลกkolu; samozrejme, je tam aj miesto pre mnoลพstvo kaviarnรญ aย reลกtaurรกciรญ. Medzi nimi vลกak vynikรก centrรกlna gastrozรณna.
Aลพ 9โฏ000 m2 jedรกlenskรฝch priestorov, ktorรฉ zahลลajรบ niekoฤพko rรดznych typov stravovania: dve veฤพkรฉ jedรกlne, dve bistrรก, kaviareล aย dve reลกtaurรกcie, zย toho jedna typu โdinerโ, teda americkรฉ bistro sย neformรกlnou prevรกdzkou.
Navrhnรบลฅ sedem odliลกnรฝch priestorov, zย ktorรฝch kaลพdรฝ mรก samostatnรบ identitu aย atmosfรฉru, aย napriek tomu udrลพaลฅ konลกtantnรบ, identifikovateฤพnรบ niลฅ medzi nimi, to si vyลพadovalo nรกjsลฅ rovnovรกhu medzi rovnakosลฅou, modularitou aย vรฝnimoฤnosลฅou. Rovnakosลฅ aย modularitu vyลพaduje rozpoฤtovรก aย stavebnรก logistika, pretoลพe vรคฤลกina priestorov sa bude realizovaลฅ sรบฤasne.
โVytvorili sme mnoลพinu pravidiel, ktorรก umoลพลuje posuny pri materiรกli, vo funkcii aย proporciรกch,โ opisujรบ architekti svoj prรญstup kย nรกroฤnej รบlohe. โPredpokladรกme sa vลกak, ลพe tieto pravidlรก poruลกรญ alebo รบplne obรญde pouลพitie rozdielnych typov sedadiel, osvetlenia alebo rozdelenie miestnostรญ.โ
ฤฝudskรก mierka
Celรก gastrozรณna sa rozkladรก na dvoch podlaลพiach. Veฤพkรฉ jedรกlenskรฉ haly sรบ situovanรฉ vย jadre budovy, sรบ obklopenรฉ obchodnรฝmi priestormi aย konferenฤnรฝm centrom. Od fasรกdy ich oddeฤพujรบ ostatnรฉ funkcie budovy aย stรกvajรบ sa prostredรญm, ktorรฉ nรกvลกtevnรญka pohltรญ.
Vytvorenie prรญjemnej atmosfรฉry bolo rovnako dรดleลพitรฉ ako zabezpeฤenie jasnej orientรกcie, pretoลพe inak by sa ฤพahko mohlo staลฅ, ลพe vย takomto priestore budรบ ฤพudia dezorientovanรญ. Ku kaลพdej hale patrรญ skupina ostrovฤekov na sedenie, ktorรก je vymedzenรก stropnรฝmi zรกkutiami, lavicami alebo sklenenรฝmi stenami.
Tรฝm sa zabezpeฤuje, ลพe priestor nepรดsobรญ na ฤloveka neprรญjemne rozฤพahlo (zรญskava akรบsi ฤพudskรบ mierku), aย usmerลuje sa tok nรกvลกtevnรญkov do jednotlivรฝch jedรกlenskรฝch prevรกdzok bez toho, aby utrpel kulinรกrsky zรกลพitok.
Neprehliadnite: Dลฏm U Tomana
โZaujรญmame sa oย ฤพudรญ aย komunity. Pochopenie toho, ako pracujeme, hrรกme sa, odpoฤรญvame, konzumujeme aย koexistujeme, je pre nรกs jadrom procesu navrhovania,โ hovoria autori.
โNaลกe projekty sรบ vรฝsledkom komunikรกcie: myslenia aย rozprรกvania, kreslenia aย fuลกovania do vecรญ. Aj keฤ si cenรญme myลกlienku jasnosti, vieme, ลพe takรกto zrozumiteฤพnosลฅ ฤasto zรกvisรญ od hravรฉho experimentovania. Dรบfame, ลพe naลกa prรกca vzbudรญ pocit zvedavosti aย zlepลกรญ povedomie oย priestoroch, ktorรฉ obรฝvame.โ
Miesto: Viedeล, Rakรบsko
Architekti: Chieh-shu Tzou, Gregorio S. Lubroth, Deniz รnengรผt, Carina Zabini, Clara Fickl, Uwe Brunner
Investor: UniCredit Bank Austria
Plocha: 9 000 m2
Projekt: 2016
Dokonฤenie: 2018
Foto: Bengt Stiller
ฤlรกnokย bol uverejnenรฝ v ฤasopise ASB 4/2019.