image 69904 25 v1
Galéria(16)

Keď sa stretne kuchyňa a architektúra

Partneri sekcie:

Reštaurácia Kook v Ríme je príkladom úžasnej kombinácie stredomorskej architektúry a kuchyne, ktorá dokáže prebudiť v človeku všetky zmysli.

FIL8602
FIL8580
FIL8716
FIL8685
FIL8674
FIL8671
FIL8668
FIL8643

Architektonickú misiu v podobe projektu pre reštauračný dom KOOK v Ríme sa podarilo úspešne zavŕšiť. Pre architektov mladého architektonického štúdia Nose Architects to znamenalo vytvoriť priestor, ktorý by umocnil vnímanie zmyselnosti bez zbytočnej extravagancie. Základom konceptu je surový betón, ktorého sivosť elegantne dopĺňa teplé drevo a ručne vyrobený nábytok plný spomienok a v neposlednom rade vytvárajúci priateľskú familiárnu atmosféru.

Je tu cítiť silný vzťah medzi inováciami a tradíciami, medzi babičkinými receptami a špecialitami šéfkuchára. Výrazným interiérovým prvokom je olivovník, symbol múdrosti, dlhovekosti a stredomorskej esencie, ktorý architekti vložili do zasklenej vitríny, akéhosi zeleného akvária. Okrem toho, že je zdrojom prirodzeného svetla, je zároveň aj nositeľom jedného zo symbolov čestnosti podnikovej kultúry a kuchyne.

Kľúčovým slovom bola harmónia. A tak počas prechádzky po miestnosti tu narazíte na nekonečný rad viditeľných (napríklad bicykel od Bianchiho), ako aj skrytých (odkryté časti potrubia), veľkých či nepatrných detailov, v dialógu s ostatnými prvkami priestoru v perfektom industriálnom vintage štýle vernom stredomorskej identite.

Snaha o dodržanie charakteristického výrazu prostredia, v ktorom sa reštaurácia nachádza je badateľná aj v podobe rafinovanej kombinácie rozličných druhov podlahových materiálov: od parkiet v medovej farbe až po priemyselnú podlahu a klasické stredomorské farby betónovej dlažby.

Aby dizajnéri podčiarkli mnohonásobnú zmyselnosť vnemov a pomohli návštevníkom pochopiť množstvo popudov, ktoré táto reštaurácia vzbudzuje, rozhodli sa do dreva a betónu vpísať niekoľko slov a fráz. Medzi nimi sa vyníma populárna fráza, ktorá má asi takýto zmysel: „Každý, kto si nevychutnáva jedlo je blázon, zúrivec a bez zdravého rozumu.“

Projekt:
KOOK Osteria&Pizzeria
Kategória: reštaurácia, (október 2012)

Architekti:
NOSES ARCHITECTS
www.noses.it

TEXT: Nose Architects, wad
FOTO: FILIPPO VINARDI
www.filippovinardi.com