Reštaurácia Oyshi v Trenčíne
Na Slovensko prišiel ďalší kúsok Japonska. V centre Trenčína, hneď pod hradom, nedávno vznikla Oyshi reštaurácia, ktorá okrem svojej kulinárskej ponuky zaujala aj štýlovým interiérom. Keďže ponuka prichádza z krajiny vychádzajúceho slnka aj interiér nesie prvky tejto kultúry – jednoduchosť, ale s vizuálnym zážitkom.
Plátno pre kulinársky zážitok
Chuťový a vizuálny zážitok potreboval adekvátny priestor. Nadšenie majiteliek prevádzky z plánovania nových priestorov, ako aj dobrý názor na kvalitnú architektúru, interiér či dizajn od začiatku podporoval tvorivosť tvorcov interiéru pri navrhovaní budúceho sushi baru.
„Prístup k tvorbe interiéru spočíval v čo najväčšom eliminovaní použitých výrazových prostriedkov,“ hovorí architekt Juraj Hubinský.
„Jednoduchosť a kontrast – interiér reštaurácie si tento princíp osvojuje. Priestory nachádzajúce sa v dispozícii okolo odbytovej časti, teda vstup, kuchyňa a toalety, sú v tmavej farbe. Samotná reštaurácia je v bledom odtieni. Interiér odbytového priestoru je v kontraste s ostatnými, podružnými priestormi a vytvára tak podklad – plátno pre pestrý kulinársky zážitok.“
Neprehliadnite: Čínska reštaurácia Jasmín v Bratislave
Jednoduchosť v kontraste
Steny, strop a podlaha sú tvorené v každej jednej miestnosti rovnakou farebnou tonalitou. Jednotlivé miestnosti sú navzájom v kontraste. Vstup tvorí na podlahe čierna keramická dlažba. Steny sú omietnuté hrubozrnnou omietkou, strop je hladký.
Lichobežníkový pôdorys vstupu a jeho proporcia pripomínajúca jaskyňu svojou zaoblenou stenou navádzajú priamo do odbytového priestoru. Ten sa celý otvára do jednej veľkej prevádzky, ktorej dominuje bar. Je celý v jemnej bledobéžovej so šúchanou interiérovou omietkou.
Obvodové steny s oknami a dverami na terasu sú prekryté vrstvou závesov. „Celému priestoru sme chceli dať mäkkosť, a preto sme využili zaoblenia rohov a klenbové oblúky medzi jednotlivými miestnosťami,“ približuje interiér Juraj Hubinský.
„Ústredným prvkom odbytovej časti je veľký otvorený plechový bar, za ktorým sa pripravuje sushi. Cezeň vidno rušný pohyb kuchárov v tmavej kuchyni s teplou prípravou jedál. Tretiu farbu do interiéru dopĺňa drevený mobiliár tvorený lavicami, stoličkami a stolmi z jelšového dreva. Zapojenie výtvarného umenia sa objavuje na textilných paravánoch s kovovou konštrukciou v podobe sieťotlačí s motívmi rýb.“
Miesto: Matúšova 22, Trenčín
Investor: extra recruitment, s. r. o
Architekti: Juraj Hubinský (Hubinsky atelier) + Peter Kuklica, Martin Smerek (Kuklica Smerek architekti)
Termín realizácie: 11/2018
Plocha reštaurácie: 80 m2
Foto: Lousy Auber
Článok bol uverejnený v časopise ASB 3/2019.